FIFA 18

FIFA 18 și modificările cerute!

Written by Manuel Manzotti.

View Comments

Noua serie FIFA are nevoie de schimbări mult mai mari decăt cele de anul trecut, multe dintre aceste schimbări fiind cerute de fani de ani de zile.

Jocul nu este deloc perfect iar anul acesta sperăm să asistăm la schimbări majore.

Cei de la EA Sports mai au mult de lucrat pana sa multumeasca fanii seriei FIFA, mai ales ca jocul in sine pe langa celalalte jocuri de pe piata, e cu multi ani in urma. Si aici vorbim in primul rand despre calitatea grafica, grafica la care FIFA inca ramane codasa nu doar in lupta cu PES, ci in lupta cu mai toate jocurile disponibile pe piata. Si asta pentru ca cei de la EA Sports au cautat mereu sa aduca niste modificari pe ici, pe colo, unui schelet grafic vechi de ani de zile, in timp ce alte titluri isi schimba motarele de joc an de an implementand noi tehnologii care aduc in joc nu doar o grafica super-realista dar si niste animatii si miscari foarte aproape de realitate.

Frostbite

Odata cu FIFA 17, cu totii am fost nerabdatori sa vedem cum va arata noua serie FIFA mai ales ca Frostbite nu a dezamagit in ultimele titluri EA Sports, mai ales in ultimul, unde Battlefield 1 a facut senzatie prin grafica super-hiper-realista si gameplay-ul foarte bun. Totusi FIFA 17 nu a fost decat o simpla amagire si asta pentru ca Frostbite, desi a fost prezentat ca noua baza pentru FIFA de catre EA Sports, nu a fost folosit decat pe alocuri in joc. Doar noul mod “The Journey” a beneficiat de noul motor de joc plus in alte cateva aspecte, totusi prea putin pentru a schimba seria FIFA odata pentru totdeauna. E drept ca si timpul mult prea scurt se pare ca nu a fost suficient pentru a implementa noul Frostbite asa cum trebuie in joc, insa personal sunt din ce in ce mai cirscumpect ca EA Sports va schimba jocul din radacini si va schimba in sfarsit tot scheletul grafic pe care sunt dezvoltate toate elemente grafice din joc incepand cu jucatori, stadioane, etc. Daca faceti o asemanare intre FIFA 11 si FIFA 17, nu veti observa o prea mare schimbare in structura jucatorilor, una inca total nerealista in comparatie cu realitatea, ca sa nu mai vorbim de tricouri sau stadioane care desi arata ceva mai bine, arata inca invechite. Si ma indoiesc ca EA Sports va construi un nou joc de la 0 in primul rand pentru ca scopul lor e acela de a face bani cat mai multi intr-un timp cat mai putin, iar atata timp cat vanzarile se vor mentine intr-o linie ascendenta, EA Sports nu va schimba in veci din radacini jocul. Tocmai de aceea seria FIFA are nevoie de un concurent serios care sa-i ameninte suprematia, fie ca vorbim de PES sau un alt titlu dezvoltat poate pe viitor de Ubisoft, Sony sau alte companii.

Personal, la capitolul grafica, ma astept de la FIFA 18 la cateva imbunatatiri si cam atat, asa cum am fost obisnuiti an de an de catre EA Sports, indiferent de motorul grafic implementat in joc. As vrea tare mult ca EA Sports sa ma contrazica, iar FIFA 18 sa arate WOW din punct de vedere grafic, insa ma indoiesc.

Arbitrii

Arbitrajul a fost mereu un subiect aprig discutat in seriile FIFA si asta pentru ca mereu au fost probleme. Probleme de genul in care o echipa scapa pe contraatac iar arbitrul se gandeste ca ar trebui sa fluiere finalul primei reprize sau al meciului, lovituri indirecte din interiorul careului care niciodata in seriile FIFA nu au existat, avantaj care nu functioneaza intotdeauna perfect, faulturi precum si multe alte aspecte la care EA Sports mai are de lucrat. Aici as mai adauga si problema arbitrilor licentiati si la care imi doresc sa primeasca si ei o personalitate asemeni jucatorilor. Adica un arbitru cu rating mare sa fie desemnat la meciurile importante, iar cei care au o prestatie slaba, sa fie delegati la meciuri mai slabe. Avem nevoie si de cateva fete reale ale arbitrilor si mai multe momente in care ei isi pot pune amprenta asupra jocului si mai mult decat atat, sa fie adusi mai mult in centrul atentiei atat inaintea meciurilor cat si dupa finalul lor, asemeni fazelor din realitate.

Modul Cariera

Modul Cariera este de ani de zile unul standard, plictisitor si cu doar cateva completari cu fiecare serie FIFA pe care EA Sports o lanseaza. Se vorbeste de un nou mod cariera, unul online, unul in care in loc sa joci meciuri impotriva AI-ului, sa joci meciurile din campionat impotriva altor prieteni, sa transferi jucatori de la alti prieteni si invers, astfel incat totul sa devina mult mai real si interesant. Nu stim insa daca EA Sports se gandeste sa adopte asa ceva in FIFA cat de curand, desi aceasta idee nu este una noua, existand chiar si o petitie pentru asa ceva.

Modul Hala sau Sala

Multi fani doresc acest mod de foarte multi ani, mod care nu a mai fost integrat in seria FIFA de la FIFA 98 incoace, desi repet, foarte multi fani doresc acest lucru.

Comentatori

Comentatorii in comparatie cu PES de exemplu, sunt la inaltime, totusi, acelasi comentariu an de an a devenit cam plictisitor, unele fraze fiind stiute chiar pe de rost de fanii FIFA. Avem nevoie de un update major, poate chiar de un nou comentator mult mai entuziasmat si carismatic ca cei vechi.

Modul “The Journey”

Acest mod a fost un plus al celor de la EA Sports in FIFA 17, apreciat de foarte multi fani. Totusi, modul a fost unul destul de sarac, nu cu foarte multe optiuni la dispozitie. In FIFA 18, asa cum deja EA Sports a anuntat, vom avea din nou acest mod, probabil cu noi personaje. Totusi, am dori o poveste mult mai palpitanta si interesanta, una in care sa vezi toate lucrurile din spatele unui fotbalist, eforturile lui de a ajunge sus, viata sportiva dar si extra-sportiva dar mai ales tentatiile, pentru ca fotbalul la nivel inalt nu inseamna doar sa dai cu piciorul in minge, iar EA Sports trebuie sa dezvolte o poveste mult mai interesanta decat prima, doar de aceea a angajat un narator pentru FIFA, nu?

Mai multe Ligi

In ultimii ani EA Sports nu prea a mai dat asa multa importanta licentelor iar lista campionatelor licentiate a ramas cam neschimbata. Mai mult decat atat, EA Sports poate sa piarda dreptul de a licentia Bundesliga exclusiv in dauna celor de la Konami, contractul lor cu federatia germana de fotbal expirand dupa acest sezon. Este foarte interesanta aceasta batalie intre Konami si EA Sports in ceea ce priveste Bundesliga, mai ales ca cei de la Konami gasesc Germania ca o a doua casa, foarte multe decizii in ceea ce priveste seria PES, plecand de pe teritoriu nemtesc. Una peste alta fanii nemti si nu numai, doresc pe langa primele doua ligi din Bundesliga si liga a 3-a licentiata si asta pentru ca fotbalul din Germania este unul foarte urmarit indiferent de liga. Apropo, Germania are 10 ligi sau mai bine spus 10 divizii de fotbal si indiferent de liga sau echipa, stadioanele sunt mai mereu pline, deci sa vedem ce va face EA Sports in aceasta privinta.

Pe langa Bundesliga, fanii FIFA ar mai dori si campionatul Chinei, acolo unde au ajuns intre timp foarte multe staruri din fotbalul mondial. Am mai putea adauga si niste campionate de prin estul Europei, insa se pare ca EA Sports nu prea doreste momentan sa mai investeasca prea mult in licente, vom vedea.

Modul Online si Ultimate Team

Cunoasteti cu totii problemele legate de serverele EA Sports si felul in care sunt judecate ratingurile echipelor sau a anumitori jucatori in Ultimate Team. Pe langa asta mai adaugam foarte multe glitchuri, buguri sau injuraturi si obtinem un mod online departe de a fi perfect. Sigur ca EA Sports urmareste doar banii si cam tot sistemul Ultimate Team se bazeaza pe faptul ca trebuie sa scoateti multi bani din buzunar pentru echipa visata in FUT. Totusi, odata ajunsi acolo sunteti restrictionati de alte lucruri pentru ca EA Sports trage neoficial ratingurile echipelor cu peste 82 overall in jos, lucru de altfel nerecunoscut de canadieni, insa vazut din avion de altii. Desi pare interesant, personal nu ma agit prea tare cu acest mod Ultimate, cunoscand foarte bine toate problemele legate de acest mod. Iar in Ultimate Team problemele vor continua, pentru ca unde exista bani pentru continuturi extra, va fi mereu o batalie inegala.

In concluzie EA Sports trebuie sa aduca inca foarte multe schimbari pentru a face fanii multumiti si nu stiu sincer daca FIFA 18 va fi acel FIFA mult visat si schimbat din temelii asa cum se asteapta fanii seriei an de an. Si asta, la fel cum am mai zis mai sus, este din cauza concurentei, unde FIFA domina PES in special datorita licentelor pe care le detine. Insa daca Konami va reusi sa mai puna mana pe cateva licente sau campionate importante, lucrurile se pot schimba destul de repede pentru FIFA, pentru ca PES, cel putin pe consolele PS4 Pro, arata foarte bine grafic, mult mai bine ca si FIFA, iar unele animatii sunt de-a dreptul foarte reusite. Lipsa licentelor si a comentariului slab face insa ca PES sa fie pus intr-o lumina proasta in comparatie cu FIFA si asta e in dezavantajului fanilor FIFA pana la urma, care vor ramane cu acelasi joc an de an fara prea multe modificari aduse. Avem nevoie asadar in primul rand de concurenta serioasa, nu doar pentru a-i trezi pe cei de la EA Sports, ci ca pana la urma doar fanii au de castigat, pentru ca nu-i asa, concurenta te face sa impingi limitele la maxim, lucru care de altfel s-a vazut de exemplu intre Call of Duty si Battlefield, unde pana la lansarea Battlefield 1 cu noul motor Frostbite si cu o grafica hiper-realista, seria Battlefield practic nu a existat in fata celor de la Activision. Vom vedea insa in aceasta vara daca vom avea parte de surprize majore din partea EA Sports, sa speram! Voi ce v-ati dori de la noul FIFA 18?

Posted in Stiri FIFA

Tipărire